понеділок, 22 травня 2017 р.

Історичний Чернігів


 




Багато нині прийнято говорити про державу, закони та відносини. Незайве буде дізнатися, а як ставилася держава до вимог власного закону раніше.
У червні 1910 року такий собі пан Мацко подав до губернського правління проект на побудову заводу з переробки тваринницької сировини поблизу Чорторийських ярів.
Правління, губернський архітектор Афанасьєв та, навіть, в. о. командира квартированого у місті полку Гаврилов не на жарт стривожилися, адже завод, крім смороду, загрожував ще й забрудненням нечистотами Стрижню. Одержавши відмови від всіх місцевих органів, ділок вирішив звернутись до Сенату, розраховуючи, вочевидь, що столиця не розбиратиметься у «дрібних» проблемах далекого Чернігова.
Два роки місто з жахом очікувало, аж ось у жовтні 1913 прийшов лист. Петербург сповіщав, що імператор, погоджуючись з ухвалою Сенату, підписав указ, яким забороняє будівництво у Чернігові заводу, завваживши серйозною підставою для відмови його невідповідність діючим у імперії санітарним нормам та надвисоку імовірність екологічного лиха в разі появи такого об'єкту біля берегів Стрижня.
Ось так вирішувалися питання екології Чернігова століття тому.
#ЦікавийЧернігів



Немає коментарів:

Дописати коментар