пʼятницю, 18 грудня 2020 р.

Знайомство з фондами

 



Шановні читачі продовжуємо розкривати наші фонди. Сьогодні мені хочеться познайомити вас з підбіркою літератури, яка розкриває питання еволюції життя на землі, проблеми збереження природи, знайомить з унікальним рослинним світом України та з літературою, яка допоможе нашим чоловікам провести своє дозвілля цікаво.


504
Б 87

Браун, Гей. Жити із "зеленим серцем". Подбай про себе і планету / Гей Браун ; пер. з англ. Наталія Яцюк. - Київ : Наш формат, 2020. - 271, [1] с.  

  Нам доводиться жити у світі, сповненому пасток вибору. І хоча ми успішно долаємо багато проблем, чимало загроз криється в повсякденних речах і звичках. Яку зубну пасту взяти з-поміж тисячі інших? Яке мило точно безпечне? Чому шкідливих речовин у вашій спальні більше, ніж на вулиці? Якщо до таких щоденних виборів підходити усвідомлено, ми вплинемо не лише на своє здоров'я та оселю, а й на планету загалом - запевняє екологічна активістка Гей Браун.
У книжці авторка розповідає, як наші звички та спосіб життя можуть покращити добробут і відновити Землю. Дослідниця просто і доступно пояснює, як вибрати продукти харчування і засоби особистої гігієни, та пролпонує рішення, які відповідають вашому бюджету і способу життя.
Прочитавши книжку, ви можливо, і не встановите системи фільтрації повітря, та, наймовірніше, посадите кімнатну рослину, почнете читати тескт на етикетках і зробите життя на планеті трохи здоровішим.
  У цій книжці ви знайдете інформацію, про яку чимало людей не замислювалося: наскільки екологічно я живу, чи шкодять мої повсякденні діїї здоров'ю родини й мені, як це впливає на стан навколишнього середовища. Також відшукаєте конкретні, досить легкі в реалізації рекомендації, що допоможуть змінити старий спосіб мислення, споживання і догляду за собою й помешканням на новий, дружній до себе і природи. Це книжка про уважність і небайдужість, яку ми маємо виховувати в собі, щоб урятувати нашу планету. Виховувати маленькими кроками, щодня роблячи відповідальний вибір на користь довкілля.



639.2
С 32
Сермелі, Джо. Рибальство : пов. довід. : [318 порад з ефектив. риболовлі] / Джо Сермелі ; [пер. з англ. Ольги Шевченко]. - Київ : КМБУКС, 2018. - 318, [16] с. : іл. - Бібліогр.: с. 333.

  Байдуже, досвідчений ви рибалка чи тільки починаєте, у вас неодмінно виникають запитання, пов'язані з тим чи іншим видом риби: де, чим, коли та яким чином її ловити. Ця книга подає 318 відповідей на їх усі. Джо Сермелі та редактори журналу Field & Stream, одного з найавторитетніших періодичних видань у США про полювання та рибальство, розповідають про вибір місця, спорядження та приманок, про тактики і техніки риболовлі, про характер і поведінку здобичі.
Видання містить якісні фотографії та інформативні ілюстрації.


575
Ц 61
Циммер, Карл. Еволюція. Тріумф ідеї  / Карл Циммер ; [пер. з англ. Р. Клочка]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. - 397, [2] с.

  Хочете послухати історію? Була собі одна відома англійська леді, дружина лорда чи то єпископа. І ось ця леді вперше дізналася моторошну новину щодо еволюції. Вона вигукнула: "Ох, любий, сподіваймося, що те , що говорить цей пан Дарвін, є неправдою. Але якщо це правда, то уповаймо, що всі про це не дізнаються!" Утім те, що говорив пан Дарвін, виявилося цілковитою правдою. Хоча відомими загалу є геть не всі факти...
  Дотримуючись традицій еволюціоністів початку минулого століття, популяризатор науки Карл Циммер показує читачеві "зворотний бік еволюції". Свіжий та емоційний текст жваво й зрозуміло пояснює і дрібні деталі порівняльної анатомії, і великі відрізки геологічного часу. Звертаючись до біології, філософії, теології, політики і майже всіх інших царин людського мислення, автор розкладає по поличках таку вишукану, складну та водночас геніально просту теорію Дарвіна.

42.143
Ш 14
Шавель, Іван. Цілющі рослини України / Іван Шавель. - Львів: БаК, 2012. - 432 с.

У книзі систематизовано й описано 872 рослини України, що мають цілющі властивості - регіональні народні назви, склад, засади збирання та зберігання. Наведено рецепти і методи народної медицини лікування різних недуг.
Книга стане у пригоді всім, хто цікавиться народною медициною.
 

 

575.8
Я 85
Ястребов, Сергій. Від атомів до дерева. Вступ до сучасної науки про життя / Сергій Ястребов ; [пер. з рос. О. Кожушко]. - Харків : Фабула, 2019. - 479 с. : іл.

  Сергій Ястребов - науковий журналіст і письменник. За освітою зоолог, постійний автор порталу "Елементи" і журналу "Хімія і життя".
Із чого складаються живі тіла й до чого туту карбон? Що таке генетичний код, хто такі віруси, як улаштоване еволюційне дерево і чому стався кембрійський вибух? Пропонована книжка дає актуальні відповіді на ці та багато інших запитань.
  "Фокусом" розповіді слугує еволюція життя на Землі: автор вважає, що тільки під цим кутом зору найрізноманітніші біологічні проблеми набувають спільного сенсу. Книжка складається з чотирьох частин, теми яких послідовно розширюються: "Хімія життя", "Механізм життя", "Дерево життя" та "Історія життя".
  Книжка Сергія Ястребова "Від атомів до дерева" - популярний нарис про життя, про його "устрій", про його історію в контексті історії Землі та Всесвіту. Книжка чудово написана, легко і ясно. Життя влаштовано складно, але тут читачеві не доведеться із натугою продиратися крізь текст - розуміння приходить невимушено і супроводжується задоволенням від того, що сприйнято.
До того ж, за всієї легкості, автору вдалося втримати глибину - без вульгаризації та попси.. Але це ще не все. Чому одні книжки ми читаємо запоєм, а інші - з користю, але байдуже? Напевно, це від емоцій, які закладено в книжці, нехай і неявно. Така книжка не просто інформує - вона заражає.
 




 

Немає коментарів:

Дописати коментар