вівторок, 22 січня 2019 р.

Екологічний аспект наших фондів


  28 січня 1820 року учасники першої російської антарктичної експедиції (1819–1821) на човнах "Восток" і "Мирний" під командуванням Ф. Ф. Беллінсгаузена і М. П. Лазарєва офіційно відкрили загадкову Антарктиду – шостий і останній відкритий материк.   На Антарктиді немає уряду, і жодна країна світу не володіє цим континентом. Незважаючи на те, що багато країн намагалися отримати право власності на ці землі, була досягнута згода, яка надає Антарктиді привілей залишатися єдиним регіоном на Землі, котрий не керується жодною країною.  Найбільшою сушею, покритої льодом, є Антарктида, де зосереджено 90 відсотків усього світового льоду. Середня товщина льоду на Антарктиді становить близько 2133 м. Якщо весь лід на Антарктиді розтане, рівень моря в світі підніметься на 61 м. Але середня температура на континенті становить -37 градусів за Цельсієм, тому поки немає небезпеки танення. Насправді, в більшій частині континенту температура ніколи не буде вище нуля.
Україна одна із 33 країн світу, що мають власні станції в Антарктиді. Загалом на континенті розташовано понад 80 антарктичних станцій.
  Після розпаду СРСР у 1991 р. наша країна схвалила документи щодо приєднання до Антарктичного договору (1959 р.) й оголосила про наміри продовжувати дослідження на полярному материку. Саме в той час Великобританія за символічну плату в один фунт стерлінгів передала Україні в користування одну з п'яти своїх станцій – "Фарадей", над якою 6 лютого 1996 р. замайорів український прапор. Вона перейменована на "Академік Вернадський" на честь видатного українського вченого академіка Володимира Івановича Вернадського, першого президента Української академії наук (нині – Національна академія наук України).
  Антарктична станція "Академік Вернадський" має перетворитися на постійну екологічну "обсерваторію". За результатами досліджень слід сподіватися на спектр необхідних даних, за якими можна буде визначити реакцію екосистеми на зміни клімату. Ще два види досліджень спрямують на вивчення забруднення довкілля. Перший стосуватиметься вивчення вмісту мікропластику у воді та донних відкладах, другий – аналізу вмісту хімічних забруднюючих речовин у тканинах риб та молюсків. Такі дослідження покажуть динаміку переносу забруднення між континентами. Тобто з'являться нові аргументи для обмеження використання певних хімічних речовин та зменшення використання пластикової тари у світі.
   До відзначення цього дня у рамках Центру екологічної інформації відділ документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук підготував книжково-ілюстративну виставку. На виставці представлені книги та статті з періодичних видань про відкриття Антарктиди, про дослідження материка. У популярній формі подано відомості про методи дослідних робіт на суші і на морі, про геологічну будову і геологічну історію Антарктиди, клімат, корисні копалини, про флору і фауну.

                                                                 Прапор Антарктиди

 Список літератури:
  1. Бєлозоров С. Т. Антарктида : посібник / С. Т. Бєлозоров. - Київ : Радянська школа, 1950. - 66, [2] с.
  2. Гусев А. М. От Эльбруса до Антарктиды / А. М. Гусев. - 2-е изд. - Москва : Советская Россия, 1985. - 235, [2] с.
  3. Марков К. К. Путешествия в Антарктиду и вокруг света : кн. для учащихся / К. К. Марков. - Москва : Государственное учебно-педагогическое издательство, 1960. - 287, [1] с.
  4. Перкинс Деннис Н. Т. Лидерство на грани. Уроки лидерства, почерпнутые из героической саги об антарктической экспедиции Шеклтона [Текст] / Н. Т. Перкинс Деннис ; [отв. ред. О. Кох-Коханенко]. - Ростов-на-Дону : Феникс, 2005. - 399 с. - (Бизнес-бестселлер).
  5. Ставніцер М. Ф. Таємниці шостої частини світу / М. Ф. Ставніцер. - Київ : Радянська школа, 1958. - 239, [1] с.

  6. Артеменко Г. В. Геохимия дайковых пород Аргенитинских островов и прилегающей части Антарктического полуострова (Западная Антарктида) [Текст] / Г. В. Артеменко // Доповіді Національної академії наук України. - 2018. - № 6. - С. 73-82.
  7. Барановская Л. Новый год шагает по планете [Текст] / Лилия Барановская // Мир туризма. - 2015. - № 6. - С. 14-23 : ил.
  8. Драбчук В. Українська Антарктида [Текст] / Володимир Драбчук, Лідія Суржик // Дзеркало тижня. - 2016. - № 16. - С. 1,14.
  9. Елисеев В. Бороться и искать! Роберт Скотт проиграл гонку к Южному полюсу из-за самоуверенности [Текст] / Виктор Елисеев // Загадки истории. - 2016. - № 18. - С. 30-31 : рис.
  10. Задорожний М. П. Досягнення та амбітні плани українських дослідників Антарктиди [Текст] / М. П. Задорожний // Географія та економіка в рідній школі. - 2018. - № 5. - С. 45-48.
  11. Иванова Е. Ледниковый период [Текст] : полярники / Екатерина Иванова // Новое время страны. - 2018. - № 12. - С. 40-44.
  12. Івченко В. Антарктида наповнюється українськими іменами [Текст] / Володимир Івченко // Урядовий кур'єр. - 2018. - № 8. - С. 8 : фот.
  13. Криворотенко Л. Рослинний і тваринний світ Антарктиди [Текст] : урок з природознавства у 4 класі / Людмила Криворотенко // Початкова школа. - 2017. - № 7. - С. 27-28.
  14. Литвиненко В. Антарктида [Текст] / Виталий Литвиненко // Новое время страны. - 2017. - № 14. - С. 66.
  15. Мошиченко Ю. Гроші на холод, антарктичні експедиції дорого обходяться державі [Текст] / Юрій Мошиченко // Фінансовий контроль. - 2018. - № 8. - С. 32-35.

Джерело: http://wyr.com.ua/id-10-cikavix-faktiv-pro-antarktidu.html

Немає коментарів:

Дописати коментар