четвер, 6 серпня 2020 р.

Стартував щорічний Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

                  


Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування проводиться щорічно з 1 по 7 серпня за ініціативи  Всесвітньої організації охорони здоров’я. Близько 170 країн світу приймають участь в його проведенні. Мета заходу – акцентування уваги громадськості на цінності грудного вигодування та популяризація здорового способу життя.

Під час проведення Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування буде проведено Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування: «Підтримаємо грудне вигодовування разом». В Україні тиждень грудного вигодування проводиться з 2001 року.

Грудне вигодування – це ідеальне харчування, яке сприяє здоровому росту і розвитку дитини. Основу грудного молока складають особливі білки, які відрізняються високою біологічною цінністю, легко перетравлюються і всмоктуються. З молоком матері дитині передається більшість захисних антитіл від багатьох хвороботворних бактерій і вірусів. Грудне молоко повністю забезпечує потреби дитини першого півріччя життя в рідині та поживних речовинах. Всесвітньою організацією охорони здоровя рекомендовано продовжувати грудне вигодовування щонайменше до досягнення дитиною дворічного віку.

В Україні перша галузева програма підтримки грудного вигодовування була затверджена у 1995 році. З 2001 року розпочата сертифікація закладів охорони здоров’я на відповідність критеріям «Лікарня, доброзичлива до дитини». З 2004 року в закладах системи охорони здоров’я України, де отримують медичну допомогу матері і діти, впроваджується Розширена Ініціатива ВООЗ/ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини», що передбачає, окрім питань підтримки грудного вигодовування, впровадження сучасних перинатальних технологій в родопомічних закладах. Наразі в Україні налічується близько 400 закладів, що відповідають згаданим критеріям.

Медичних працівників закладів охорони здоров’я з підтримки грудного вигодовування готують за спеціальною навчальною програмою. Для цих цілей на замовлення МОЗ України за підтримки Дитячого Фонду ООН/ЮНІСЕФ в Україні розроблено навчальний посібник «Сучасне ведення лактації та грудного вигодовування».

Підтримка та популяризація грудного вигодування дітей сьогодні – запорука здорової української нації в майбутньому.

 Джерело:https://www.medcv.gov.ua/archives/7356

Немає коментарів:

Дописати коментар