пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

Медовий Спас: історія свята, традиції

    

   Походження свята пов'язано з церковними традиціями та народними звичаями. 14 серпня Церква відзначає свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього.
    За переказами, частина хреста, на якому був розп'ятий Ісус Христос, врятувала Константинополь від страшної епідемії. Нею освятили усі водойми і колодязі в місті, після чого хвороба відступила. У пам'ять про це диво щорічно в храмах відбувається мале водосвяття.  Цього дня православна і католицька церква згадує також і сім мучеників Маккавеїв: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їхню матір Соломію та їхнього вчителя Єлеазара, які в 166 р до н. е., за часів царя Антіоха Єпіфана, були страчені за відмову вклонятися язичницьким богам.
  У давнину вважалося, що після 14 серпня бджоли починають нести поганий мед, і до цієї дати необхідно обов'язково почати його збір. Саме тому свято отримало назву Медовий Спас.
В давні часи  хворих лікували в основному травами, які обов’язково освячували в храмах. Цей звичай зберігся й до наших днів: люди приходять у церкву з букетом лікарських рослин, який насправді є символом вдячності Творцеві та віри у те, що все в руках Божих.
Народний рецепт здоров'я дуже простий: після освячення потрібно з'їсти ложку меду і запити трьома ковтками освяченої води - і жодні хвороби не страшні.
Свято Маковея є першим осіннім святом, з яким пов’язують закінчення літа. На Маковія починали відлітати у вирій ранні птахи, бо вже "Святий Спас приготував усього про запас" – і дощ, і вітер, і холод, і тепло.

Традиції на Маковея: 

-виготовлення "маковійських вінків" - букета польових квітів та рослин; 14 серпня такі вінки треба святити в церкві;

- вживання меду в храмах; 

-освячення води, маку і польових трав;

- подяка за працю пасічникам, які займаються збором меду;

- народні пісні й танці на свіжому повітрі; 

-за можливості у цей день не виконують складну фізичну роботу.


    До  Дня пасічника і Медового Спасу відділ документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук підготував книжкову виставку "Традиції бортництва".
Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду – українська. На пасіках країни сьогодні «працює» близько п’яти мільйонів бджолиних сімей.
   Бортництво, або бортьове бджільництво було однією з найважливіших галузей господарства ще за часів Київської Русі.
Бортництво – це традиційний вид народних промислів, лісова форма пасічництва. Для добування меду бортники спершу утримували бджіл у природних або штучних дуплах дерев, пізніше – у спеціально виготовлених колодних вуликах, які підвішувалися до лісових дерев або розташовувалися в садибах. На території України бортництво було розвинене у низці регіонів: на Поділлі, у Карпатах, на Полтавщині, на Поліссі.

В книжкових та періодичних виданнях,представлених на виставці містяться загальні відомості про бджіл,про продукти бджільництва,а також про утримання бджіл як в сучасних вуликах  ,так і в бортях, які вже не є традиційними для бджільництва.
30 квітня 2018 року бортництво як традиційний промисел було включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

 

Беркович, Адам Еліаху.  В Ізраїлі знайшли найстаріші вулики у світі / Адам Еліаху Беркович, пер. Миколи Горніча // Пасіка. - 2020. - № 4. - С. 19-20
  Професор Аміхай Мазар вивчав археологічні розкопки на ділянці в долині Йордану під назвою "Тель-Рахов", коли знайшов доказ існування бджільництва 3 тисячі років тому - найдавніше свідчення цієї галузі коли-небудь відкрите. Він зробив чудове та рідкісне відкриття, яке показує, що Ізраїль мав часи солодкі, як мед, і це також допомогає зрозуміти Біблію трохи краще.

 

 Бортництво - промисел давній і такий молодий / підгот. М. І. Іванченко // Пасіка. - 2019. - № 1. - С. 18-19

  Бортництво - це розведення бджіл у бортях, тобто лісове бджільництво. В статті згадується дещо з історії цього давнього ремесла, а також наголошується на сучасних аспектах застосування бортництва. У Поліському природному заповіднику, що на півночі Житомирщини, з 2019 року планується реалізація міжнародного проекту з підтримки та поширення бортництва в нові регіони Полісся.

Відродження бортьового бджільництва // Пасіка. - 2019. - № 7. - С. 9

  На півночі Житомирської області, у Поліському природному заповіднику відроджують бортництво, або бортьове бджільництво, стародавній спосіб розведення бджіл, популярний ще за часів Київської Русі. Суть його полягає в тому, що бджоли утримуються у дуплах або довбаних колодах, прикріплених до дерев.

 

Експериментальне вивчення бортництва у Північній експедиції. Життя бджіл та сутність бортного промислу / І.А. Готун, О.А. Коваль, А.В. Петраускас // Археологія. — 2008. — № 4. — С. 76-86.

   Статтю з циклу публікацій про експериментальні студії Північної експедиції Інституту археології НАН України присвячено дослідам із виготовлення аналогічних середньовічним (у стовбурах дерев та відокремлених) бортей, розведення бджіл та відтворення можливої форми рецепту питного меду давньоруського часу. У першій частині статті схарактеризовано бджолину сім’ю та бортний промисел як специфічну галузь господарської діяльності.

Медова Чернігівщина  / [ред. і упоряд. Микола Будлянський]. - Чернігів : Десна, 2013. – 191с

 Пасічництво- одне з найдревніщих ремесел, поширених у сіверському краї.І сьогодні на батьківщині Петра Прокоповича пасіка є чине в кожному селі й невеличкому хутірці.Відроджується й виготовлення питних медів.Про все це- у «Медовій Україні»

 

Поліщук, В. П.  Бджільництво : підруч. для проф.-техн. навч. закл. / В. П. Поліщук. - Київ : Вища школа, 2001. - 287 с.

  Висвітлено господарське значення бджільництва, його  розвитокі сучасний стан, біологію бджолиної сім’ї, питання годівлі, утримання і розведення бджіл. Описано типии вуликів і пасічних будівель, пасічницький інвентар та механізацію виробничих процесів, медоносну базу і запилення ентомофільних культур, технологію виробництва продуктів бджільництва, хвороби і шкідники бджіл, економіку та організацію галузі.

Пчеловодство: маленькая энцикл. / [Ю. М. Батуев, Г. Д. Билаш, С. Я. Болдырев и др.] ; ред. Г. Д. Билаш [и др.]. - 2-е изд. - Москва : Большая Российская энциклопедия, 2000. - 510, [1] с.  Енциклопедія «Пчеловодство» являє собою популярне науково-довідкове видання з різних питань бджільництва :біології  бджолиної сім’ї, методам утримання і розведення бджіл, розміщення і обладняння пасік, збереження продуктів  бджільництва і т.ін.; містить біля 1000 термінів і понять; розрахован а бджільників, а також читачів, що бажають зайнятися бджільництвом чи зацікавлених в ньому.

Сілі, Том.   Еволюційний підхід до апікультури (10 пропозицій для кращого утримання бджіл) / Том Сілі ; пер. Миколи Горніча // Пасіка. - 2020. - № 1. - С. 18-24

  Еволюція шляхом природного відбору - це основоположне поняття для розуміння біології медоносних бджіл, але її принципи рідко використовуються в сучасному бджільництві. З тих пір, як люди почали тримати бджіл у вуликах, ми порушили вишукану форму, яка колись існувала між сім'ями медоносних бджіл та їх середовищем. Автор статті перераховує, на його погляд, 20 найголовніших відмінностей між домашніми і дикими бджолами і називає 10 пропозицій для кращого утримання бджіл у вуликах.

 

Цікава, В. Бортьове бджільництво / В. Цікава // Пасіка. - 2018. - № 2. - С. 9

  Бортьове бджільництво або бортництво – це найстаріша форма утримання бджіл, при якій вони мешкають в дуплі дерева. Борті можуть бути створені природним чином або ж сформовані бджолярами. Автор статті розповідає про історію бджільництва, а саме про утримання бджіл в бортях.

 

З Медовим Спасом вітаємо,

Родинного тепла бажаємо.

Нехай буде ясна погода

Для вас в будь-яку пору року.

Здоров'я вас хай не підводить,

І щастя часто в хату заходить!

Джерела:https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3081014-hristiani-shidnogo-obradu-svatkuut-medovij-spas.html

https://rivnepost.rv.ua/news/medoviy-spas-istoriya-svyata-shcho-osvyachuyut-u-khrami-14-serpnya

https://molbuk.ua/news/205332-z-medovym-spasom-pryvitannya-z-makoveyem-prozoyu-u-virshakh-y-u-kartynkakh.html 

Немає коментарів:

Дописати коментар