понеділок, 23 жовтня 2023 р.

Події жовтня

 

23 жовтня, понеділок

                                               Міжнародний день шкільних бібліотек

Засновником цієї календарної події виступає всесвітня організація ЮНЕСКО, за ініціативою Міжнародної асоціації шкільних бібліотек і вперше свято було проведено в 1999-му році. Дата святкування Міжнародного дня шкільних бібліотек в багатьох країнах, зокрема і в Україні - щорічно в четвертий понеділок жовтня. В Англії, наприклад, цей День відзначається в перший понеділок жовтня і приурочений до початку шкільних канікул, коли настає перший день їхнього Національного Тижня дитячої книги, що включає в себе і національний День поезії, який проводиться в четвер.
Важливість забезпечення та поширення грамотності, всіляке сприяння належному навчанню - один з основних пріоритетів сучасного суспільства й атмосфера, яка створюється професійними бібліотекарями, найбільш сприятлива у цьому процесі.
Нагадаємо, за даними проекту DilovaMova.com, національний День бібліотек в Україні відзначається щорічно 30-го вересня.
В 2023 році Міжнародний день шкільних бібліотек припадає на 23 жовтня.


                                                              25 жовтня, середа
                                                          Всесвітній день макаронів


Вчені переглянули свої твердження про шкідливість макаронів і зараз називають їх не тільки поживною, але і здоровою їжею
Всесвітній день макаронів, ініційований Світовим конгресом макаронних виробів в 1995р, відзначається щорічно 25 жовтня. У різних країнах проводяться акції та заходи, що мають на меті популяризацію цього продукту харчування.
Уявіть собі тарілку з гарячими, тільки що приготованими спагетті в густому томатному соусі, приправленими шматочками підсмаженої копченої ковбаски, чорними оливками та грибами, або смачні Феттучіні з курчам в білому вершковому часниковому соусі. Якщо ця картина не залишила вас байдужим, то кожен рік 25 жовтня ви можете приєднуватися до святкування Всесвітнього дня макаронних виробів - дня, присвяченого макаронам всіх видів, любителям макаронів, виробникам макаронів, дискусіям на тему макаронів і т. п. Ну і звичайно, цей день можна розглядати як ще один привід побалувати себе улюбленою стравою. Хоча, хіба для цього потрібен спеціальний привід?
Існує понад 600 видів макаронів, відомих людству, і їх назви описують їх форму. Спагеті ( «шнури»), вермішель ( «маленькі черви»), ротіні ( «спіралі»), фузіллі ( «мотузки»), тортеллини ( «маленькі тістечка»), лінгвіні ( «маленькі язички»), кончільі ( «раковини» ), феттучині ( «маленькі стрічки»), пенне ( «пір’я») і капелліні ( «тонке волосся») - це маленькі ласощі, без яких важко уявити собі сучасну кухню.
                                                 Історія всесвітнього дня макаронів...



Хоча винахід макаронів приписують китайцям, не можна заперечувати, що саме італійська паста є сьогодні найпопулярнішим видом макаронних виробів. Тому не дивно, що перий в світі Світовий конгрес макаронних виробів пройшов саме в Італії. Він відбувся 25 жовтня 1995 в Римі. Експерти з усього світу зібралися, щоб обговорити всі переваги цього чудового продукту, роблячи акцент на його культурній та кулінарній значущості. Також, щоб сприяти популяризації макаронів, був заснований Всесвітній день макаронів, який ми в результаті маємо задоволення відзначати щорічно 25 жовтня. Один з кращих способів відсвяткувати Всесвітній день макаронів - приготувати собі тарілочку улюблених спагетті і насолоджуватися їх чудовим смаком, ароматом та текстурою. Звичайно, можна розділити це задоволення з друзями, влаштувавши макаронну вечірку, обмінюватися рецептами, пробувати нові смаки, винаходити нові соуси. І не переймайтеся занадто через можливе невелике перевантаження вуглеводами. Вчені в останні роки переглянули свої попередні твердження про шкідливість макаронів і зараз називають їх не тільки поживною, але і здоровою їжею.



                                                         27 жовтня, п’ятниця
                                              День української писемності та мови

Це свято було встановлено Указом президента України від 6-го листопаду 1997-го № 1241/97 і відзначалося щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
Згідно з Указом Президента України №455/2023 від 28 липня 2023 року, День української писемності та мови тепер відзначається 27 жовтня.


                                                               ЦІКАВІ ФАКТИ

1. Щороку до цієї дати стартує конкурс ім. Петра Яцика, у якому беруть участь знавці української мови з 20 країн світу. Їхня загальна кількість складає приблизно 5 млн. чоловік.

2 Рекордсменом серед переведених творів є «Заповіт» Т. Г. Шевченка. Починаючи з 1845 року, його перекладали на різні мови 147 разів.

3. До недавнього часу українська мова нараховувала приблизно 276 тисяч слів. Але стрімкий розвиток в останні роки суттєво збільшив цю кількість на декілька сотень.

4. За лексичним запасом найбільш близькими до української мови є: білоруська (84%), польська (70%) та сербська (68%).

5. Українська мова вважається найбагатшою на зменшувальні форми. Навіть у сучасному гімні країни зустрічається слово «воріженьки». Хоча слід зазначити, що у версіях 1862 та 1865 року ще вживалося «вороги».

6. Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце у світі за мелодійністю (після італійської) й третє за красою лексики (після французької та перської).

7. Українська мова входить у тридцятку найпоширеніших у світі мов, кількість людей, які розмовляють українською – близько 45 мільйонів.

8. В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.

9. 448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова “мед” і “страва”. Це була перша згадка українських слів.

10. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру “П”. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера “Ф”.

11. Серед слів найчастіше використовують іменник — «рука», прикметник — «великий», дієслово — «бути» і серед займенників — «він».

12. Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер! Спробуйте вимовити: «дихлордифенілтрихлорметилметан» (це хімікат для боротьби зі шкідниками).

13. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово “горизонт” має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.  У «Короткому словнику синонімів української мови», де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово «бити» — аж 45!

14. Найстаріший літературний збірник, написаний українською мовою, датується 1571 роком. Баладна пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?» була включена у граматику Яна Богослова. Але через смерть автора ця книга не побачила світ. Першим надрукованим «Букварем» вважається підручник Івана Федорова, який зараз знаходиться у бібліотеці Гарварду.

15. Українську офіційно визнали літературною після видання «Енеїди» Івана Котляревського. Тож Котляревського вважають основоположником нової української мови.


                                                         29 жовтня, неділя
                                          Всесвітній день боротьби з інсультом

  


Заходи дня присвячені інформуванню про профілактику і лікування інсульту, а також підтримці тих, хто пережив інсульт.
Фактори ризику розвитку інсульту, як повідомляють медики, аналогічні факторам ризику розвитку ішемічної хвороби серця та інших судинних захворювань. Ефективні стратегії профілактики, за рекомендацією Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), включають зосередження уваги на ключових факторах, які можна і потрібно взяти під контроль: гіпертонію, підвищені рівні ліпідів і діабет. Не можна виключати ризики, пов’язані з факторами способу життя такими, як куріння, низький рівень фізичної активності, нездорове харчування і схильність до ожиріння.
У всьому світі цереброваскулярні нещасні випадки (інсульт) є другою основною причиною смерті і третьою основною причиною інвалідності. Інсульт - раптова смерть деякого числа клітин головного мозку через брак кисню, коли потік крові до мозку порушується при блокуванні або розриві відповідних кровоносних судин. Він також є основною причиною недоумства і депресії.
У 2006 році з ініціативи Всесвітньої організації, що займається проблемами інсульту (World Stroke Organization або WSO), вперше був заснований Всесвітній день боротьби з інсультом, який тепер щорічно відзначається 29 жовтня. Заходи цього всесвітнього події спрямовані на поширення знань та інформації про профілактику і лікування цього захворювання, а також на інформування широкої громадськості про методи забезпечення кращого догляду, допомоги та підтримки потерпілим від інсульту хворим.
Статистика і дані з сайту ВООЗ: в глобальному масштабі 70% інсультів і 87% смертельних випадків, пов’язаних з інсультом, а також скорочення тривалості життя, викликане інвалідністю, зустрічаються в країнах з низьким і середнім рівнем доходів населення. Протягом останніх десятиліть кількість випадків інсульту скоротилася на 42% в країнах з високим рівнем доходів. В середньому, інсульт став траплятися на 15 років раніше і викликає більше смертельних випадків. Він все більше зачіпає людей на піку їх продуктивного життя і цьому необхідно активно протидіяти. Це вже не тільки медична, але і соціальна проблема, про яку має право знати кожен!
Перша допомога при інсульті - обов’язкова госпіталізація! Виклик карети швидкої допомоги. Пам’ятайте: під час інсульту кожна хвилина має значення! Швидке лікування може зменшити пошкодження головного мозку, яке може стати результатом інсульту. Знаючи ознаки і симптоми інсульту, ви можете вжити швидких заходів і, можливо, врятувати життя - може навіть своє власне.



Симптоми інсульту: раптова поява слабкості в м’язах або оніміння однієї половини тіла (обличчя, рука, нога); раптове порушення мови; раптове порушення зору, роздвоєння предметів; раптова втрата рівноваги, через що хворий не може йти (найчастіше в поєднанні з нудотою та / або втратою свідомості); раптовий сильний головний біль без явної причини (такого болю раніше ніколи не було).
Одне з головних завдань при профілактиці інсульту - стежити за своїм здоров’ям, не забувати систематично перевіряти артеріальний тиск (особливо, якщо є схильність до підвищення), відвідувати лікаря, займайтися розвитком нормальної фізичної активності і стежити за своїм харчуванням. Ваше здоров’я - перш за все у ваших руках.


                                                         31 жовтня, вівторок
                                                   Міжнародний день економії


27 жовтня 1988 року представники ощадних кас з 29 країн зібралися в Мілані на свій перший Інтернаціональний спеціалізований конгрес.
В останній день конгресу - 31 жовтня народилася ідея «на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів всіх країн» щороку відзначати цей день, як «Міжнародний День Економії» (International Saving Day).
Однак присвятити цей день, за задумом його творців, слід не тільки економії грошей, але й економії в широкому сенсі цього слова: економії часу, сил, дбайливого ставлення до речей і т.п.
У 1989 році «Міжнародний День Економії» офіційно закріплений директивою ООН.
                                    





Немає коментарів:

Дописати коментар