четвер, 16 листопада 2023 р.

Події листопада

                                  17 листопада, п’ятниця — Міжнародний день студентів


Студенти - це один із самих прогресивних верств суспільства в усі часи. Їх сміливість і відвага до постійного втілення новаторських ідей, тяга до справжніх ідеалів свободи не раз ставала взірцем до загального наслідування, надихаючи інших і виступаючи прикладом для майбутніх поколінь.
Міжнародний день солідарності студентів, який відзначається у всьому світі щорічно 17-го листопада, яскраве тому підтвердження. Цей день приурочений події, яка сталася в колись окупованій нацистами Чехословаччини. 28-го жовтня 1939-го року студенти та викладачі празьких університетів виступили на мирну демонстрацію на знак річниці утворення своєї історичної держави. Фашисти, побачивши непокору з боку народу захопленої ними території, цинічно розігнали цю мирну демонстрацію, застосовуючи властиву їм жорстокість, внаслідок чого був убитий Ян Оплетал, один із студентів медичного факультету. Його похорони переросли у відкриту і масову акцію протесту.


                 18 листопада, субота —  День народження Діда Мороза чи Святого Миколая?


Справедливість і благодійність, доброта і співчуття, особлива і дбайлива батьківська любов до дітей, мудрість і деякі якості, без яких не обходяться сучасні супергерої - ось коротка характеристика нинішнього збірного образу відомого нам з самого дитинства - Діда Мороза. За характером поведінки і набору властивих йому можливостей він дуже сильно нагадує свого західного колегу - Санта-Клауса, прообразу цілком реальної особи - Миколи Мірлікійського, загальнохристиянського діяча, відомого своєю безкорисливою допомогою бідним людям, яку він здійснював у вигляді таємних подарунків і день пам’яті якого відзначається 6 грудня. Є навіть думка, що це одна і таж особа. Однак, з огляду на глибоку самобутність слов’янської культурної традиції, не будемо цього стверджувати, хоча диму без вогню і не буває.
За даними проекту DilovaMova.com, День народження Діда Мороза, це хоч і вельми умовна, але цілком конкретна дата в наших календарях. Як відомо - все має свій початок, день свого народження, справжню і реальну дату, в яку офіційно можна стверджувати, що та чи інша подія має місце бути. Добре, коли ця дата відома, а ще краще, коли вона має документальне підтвердження, складене зі слів вірних очевидців. Але що робити, коли під рукою немає паперу, або ручки? Або очевидцям, яким вдалося стати свідками тієї чи іншої події, з тих чи інших причин, так і не вдалося зафіксувати свої свідчення, а тільки передати деякі загальні моменти, пов’язані з цією подією. Можливо для фіксації цієї події просто не вистачило часу, адже достеменно відомо, що Дід Мороз народився саме з приходом зими, а раніше, в колись стародавні часи в наших широтах прихід зими означав консервацію багатьох, звичних нам видів діяльності і це була об’єктивна необхідність.
У випадку з Дідом Морозом все виявилося простіше. На територію, де до нині проживають нащадки давніх слов’янських племен, зима приходить як і раніше - 18-го листопада, тому проблем з визначенням дати народження цієї чудесної і дивовижною особистості просто не виникло.
Не будемо зараз заглиблюватися в усі подробиці та нюанси цієї славної події, в остаточному підсумку кожен сам по собі вільний довіряти чи не довіряти тим чи іншим фактам. Зосередимося на головному: доброта, любов і безкорисливість - це справжнє диво у всі часи. Важливо не забувати про це. Особливо дорослим. А дітям це і так відомо.


           
                       19 листопада, неділя — Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій


Близько 1,25 мільйона чоловік щорічно вмирають в результаті дорожньо-транспортних пригод. Дорожньо-транспортні травми є провідною причиною смерті серед молодих людей, віком 15-29 років. 90% смертельних випадків у світі на дорогах відбуваються в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, навіть якщо ці країни мають приблизно половину автомобілів в світі. Половина з тих, хто помирає на дорогах світу є "уразливими учасниками дорожнього руху": пішоходи, велосипедисти та мотоциклісти.
За рішенням ООН третю неділя листопада оголошено Всесвітнім днем пам’яті жертв дорожніх аварій.
Він покликаний привернути увагу до сумного факту: у всьому світі в результаті дорожньо-транспортних подій щодня гине 3 тисячі чоловік і близько 100 тисяч отримують серйозні травми. Більша частина загиблих та постраждалих - молодь.
Мета цього дня полягає в тому, щоб вшанувати пам’ять жертв дорожньо-транспортних аварій та висловити співчуття членам їх сімей, а також ще раз нагадати державам про необхідність забезпечити безпеку дорожнього руху. Серед основних причин ДТП - перевищення швидкості, вживання алкоголю, відсутність програм технічного огляду транспортних засобів та пристроїв, що забезпечують безпеку водіїв і пасажирів.
В 2023 році Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій припадає на 19 листопада.


                                    20 листопада, понеділок — Всесвітній день дитини


Людство зобов’язане дати дитині найкраще - Декларація ООН про права дитини. У всьому світі, в середньому жінка народжує приблизно 6,89 дітей. Найвищий рівень народжуваності в Нігері, де жінки народжують в середньому 7,58 дітей. Найнижчий в Сінгапурі - 0,8 дитини на одну жінку.
Яка б не була розумна і талановита дитина, вона все ж потребує дорослу опіку й увагу, турботу, любов, захист і постійну підтримку. Ми люди і зовсім нелюдяно відмовляти нашим дітям у всьому цьому, особливо враховуючи ті реалії, які вперто супроводжують нас у нашому непростому світі.
Свято - Всесвітній день дитини виникло в середині минулого століття, а саме в 1954-му році, коли Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй затвердила свою резолюцію № 836 (IX), рекомендувавши всім країнам відзначати цей день, починаючи з 1956-го року. За даними проекту DilovaMova.com, спочатку дата святкування Дня дитини рекомендувалася виключно на розсуд кожної держави, яка визнає для себе доцільним відзначати цей день. Так, у колишньому СРСР, а зараз і в багатьох суверенних державах, виник Міжнародний день захисту дітей, який відзначається 1-го червня. Пізніше, 20-го листопада 1959-го року прийняли «Декларацію прав дитини». Потім, в 1989-му році, також 20-го листопада всесвітнім співтовариством була прийнята «Конвенція прав дитини» та питання з єдиної для всіх датою святкування цього дня було вирішено само собою. Тепер в офіційних документах всесвітньої організації об’єднаних націй фігурує саме ця дата.
Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованим на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/836 (ІХ). Актуальність проблем дитинства залишається високою, на жаль і до цього дня. Численні заходи та дії, навіть на законодавчому рівні, не в змозі повністю вирішити весь комплекс цих проблем, так як вони лежать швидше в моральній площині людського світогляду. Однак завдяки постійним загальним зусиллям і заходам, що вживаються, йде успішне сприяння підвищенню активності у вирішенні безлічі з існуючих і виникаючих проблем нашого підростаючого покоління.
Дуже характерно, що саме у 20-е листопада відзначають своє професійне свято «День педіатра» і дитячі лікарі, які поклали на себе вирішення проблем здоров’я наших дітей.
У Всесвітній день дитини ми приєднуємося до цієї славної ініціативи і вітаємо всіх наших дітей! Вітаємо всіх, хто своєю працею і своєю наполегливістю зміцнює благополуччя підростаючого покоління, сприяє розвитку здорових стосунків і взаєморозуміння в цьому юному середовищі! Зі святом Вас, і нехай цей день залишить у Вас тільки приємні спогади!


                                  21 листопада, вівторок — Всесвітній день рибальства



Ви знаєте, що у риб є своєрідне "шосте чуття"? Це здатність отримувати інформацію про навколишній водний простір з найтонших звукових коливань у воді.
Як займалися рибальством в стародавньому Ізраїлі? Ізраїльські археологи на дні Тиверіадського озера (Галілейського моря) знайшли снасті, за допомогою яких жителі стародавньої Галілеї ловили рибу. Для найбільшої ефективності вилов робили вночі. Рибалки виходили в море, розводили вогонь в залізному кошику і буквально "збирали" рибу, яка пливла на світло.
Урочистості з приводу Всесвітнього дня рибальства слугують важливим нагадуванням про те, що ми повинні зосередитись на важливих змінах в управлінні рибальством на нашій планеті. Це необхідно з метою забезпечення стійких запасів та оздоровлення океанічних екосистем. Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй закликала країни, які ще не приєдналися до цих процесів, стати повноправними учасниками морського права і юрисдикції національних і міжнародних вод, морського і океанічного дна, а також у процесах, необхідних для підтримки стабільності всього риболовецького промислу.
Всесвітній день рибальства, за даними проекту DilovaMova.com, був заснований у 1998 році. Відзначається рибальськими громадами по всьому світу щорічно 21-го листопада. У цей день проходить маса різноманітних заходів, таких як мітинги і семінари, громадські збори, культурні програми, виставки і театральні виступи, музичні шоу і демонстрації. Загальний акцент цих заходів підкреслює важливість збереження рибних ресурсів усього світу.
Організація Об’єднаних Націй повідомила, що, згідно з недавніми дослідженнями, понад дві третини світового рибальського промислу схильні до надмірної експлуатації. Одна третина знаходиться в стані занепаду. Це відбувається через такі фактори, як втрата основних місць проживання риб, забруднення навколишнього середовища і реакція на процеси глобального потепління.
Всесвітній день рибальства покликаний допомогти у висвітленні життєво важливих питань екології та ресурсів не тільки для людини, а й для водних екосистем та життя, яке вони підтримують. Вода утворює гармонійний континуум. Це стосується річок і озер, природних водойм, морів і океанів.
Риба і різноманітні водні організми в свою чергу є важливою частиною дієти і харчування людей у всьому світі, джерелом білка і корисних мікроелементів. Особливо це стосується населення, яке проживає на узбережжі. Не можна не враховувати і суспільне хвилювання з приводу надмірної експлуатації цього виду ресурсів недобросовісними рибалками. Крім важливості води і водних ресурсів для виживання, водні масиви також служать і засобом магістральних шляхів пересування.
Близькість не екологічних виробництв до узбережжя також призводить до серйозних забруднень вод та прибережних районів і є причиною, з якої рибалки змушені переносити райони вилову все далі і далі від своїх традиційних місць.
Проблеми надмірного вилову і механізація також призвели до кризи. Традиційні місця проживання деяких видів риби швидко виснажуються і не встигають відновлюватися. Методи донного трала і деякі інші методи також призводять до нестійких процесів регенераціі водних ресурсів.
Якщо ми не будемо вирішувати ці питання колективно, криза буде поглиблюватися. Всесвітній день рибальства допомагає привернути увагу суспільства до цих проблем, і сприяє руху в напрямку пошуку рішень у все більш взаємозалежних питаннях, з якими ми стикаємося. У довгостроковій перспективі це може сприяти більш практичному виробленню стійких засобів та методів підтримки запасів риби і водних ресурсів.





Немає коментарів:

Дописати коментар