вівторок, 2 квітня 2024 р.

Секрети Благовіщення: вдовиний плуг, зубасті бджоли та попіл для корів

 


7 квітня православні християни святкують Благовіщення — свято на честь благої звістки, що Діва Марія стане Божою Матір’ю. Що таке «Вдовиний плуг» та «зубасті бджоли», для чого наші пращури на Благовіщення «топтали ряст» та попелом годували корів — про все це та інше читайте далі.

                                                                Значення свята

Благовіщення символічно означало третю зустріч весни, прихід якої до цього знаменували Стрітення й Сорочини. Відтоді можна було починати польові роботи. Віряни шанували це свято, бо вважали, що на Благовіщення кожна рослина благословенна й несе цілющу силу. У цей день не працювали.

                                            


                                                         Благовіщенська обрядовість


«Топтання рясту» — найпопулярніший обряд Благовіщення. Селяни вірили, що цього дня сила весняної трави зміцнить їхнє здоров’я. Саме тому хворі й літні люди, а окремо й дитячі гурти, виходили на зелені луки босими ногами «топтати ряст». До нашого часу дійшли крилаті фрази: «Йому вже не топтати рясту» або «Він уже відтоптав свій ряст», — так кажуть про дуже хворих людей.

Дівчата на Благовіщення шукали квіточки первоцвіту, що пророкували швидке заміжжя. Бажану знахідку ховали за пазуху і тримали там до Великодня. Після цього її клали на щастя за образи.

Особливо уважно до цього дня ставилися пасічники. Прийнято було підгодовувати бджіл проскурками з медом — щоби зубастими були. Іноді до меду додавали гострого перцю й на льотки розставляли своєрідні пастки. Господарі спостерігали: якщо бджола пролізе через перешкоду — відгризеться від чужаків.

Напередодні Благовіщення для того, щоби корова давала більше молока, господині наповнювали дійниці водою. А щоби відьми не наврочили, годували корову попелом, навколо хліву добряче розсипаючи мак-самосій.



Найшляхетнішим же обрядом Благовіщення був «Вдовиний плуг». Громада збиралася на віче і вирішувала: з якої сім’ї починатимуть обробляти ниву. Першим орали сім’ям, де не було господаря: сиротам і вдовам. Виконували роботу колективно й безкоштовно. З великим засудженням ставилися селяни до тих, хто раніше від слабших починав оранку на своєму полі.

                                          


                                                         Прикмети на Благовіщення

• Якщо ввечері зоряно, то вродять коноплі.

• Яка погода на Благовіщення, така й на великий день.

• Гарна погода – гарний врожай.

• Туманний ранок – повідь на річках.

• Якщо на Благовіщення лежить сніг – літо неврожайне.

• Якщо з'являться жаби і зникнуть, то стільки ще буде холодно.

• Благовіщення без ластівок – холодна весна.


З Благовіщенням, друзі! Миру й щасливої долі!

Немає коментарів:

Дописати коментар