пʼятницю, 29 січня 2021 р.

Розкриваємо свої фонди

Шановні читачі, хочу привернути вашу увагу до неймовірно гарних видань з розкішними ілюстраціями, з якими ви можете ознайомитися у відділі документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук.


85.11 / 72С
Д 36
Дерлеменко, Є. А. Парки України : фотоальбом / Євген Дерлеменко. - Київ : Балтія-Друк, 2008. - 271 с. : іл. - Укр., англ.

Україна надзвичайно багата чудовими парками й садами, які є національним історико-культурним, науковим та естетичним надбанням нашого народу. ЇЇ територію можна з повним правом віднести до найдавніших ареалів садівництва. Проте справжнього розквіту садівництво набуло за часів Київської Русі. Після запровадження князем Володимиром офіційного хрещення Русь потрапляє під візантійські культурні впливи. Так, успадковане від Візантії містобудівне законодавство передбачало обов'язково залишати проміжки між будівлями, достатні для облаштування садів, а головне, забороняло будь-кому загороджувати види на навколишню природу. Але провідна роль у садівництві з давніх часів до пізнього середньовіччя належала монастирям. З літописів дізнаємося, що сади існували при Києво-Печерському, Софійському, Кирилівському, Стефаничевому та Германичевому монастирях. Тоді ж сад починає набувати естетичного та символічного значення. Монастирські сади створювалися як праобраз Раю, який, у свою чергу, уявлявся у вигляді вічно квітучого саду.
Для романтичних парків важливим був не план, а вигляд саду. Садівники-художники малювали пейзажі, щоб пізніше втілити їх в життя. Вони намагалися уявити, яким буде парк через 30, 50, 100 років. У романтичних парках з'являється велика кількість атрибутів (храмів, альтанок, колон, вівтарів, могил). присвячених романтичним поняттям. Велике значення в парках такого стилю приділялось настрою людини, а також явищам природи: воді, яка часто змінює свій стан та барви, небу з хмарами, відлунню, що підкреслює байдужість природи до людської долі. Сад створювали як праобраз світу, прогулянка ним викликала ілюзію мандрівки по різних країнах.  Класичними прикладами романтичних парків в Україні є Софіївка в Умані, Корсунь-Шевченківський та Алупський парки.
Просто пейзажні парки відрізнялися від передромантичних і романтичних тим, що не мали специфічного змістового навантаження. Вони створювались для милування природою, для створення гармонійного настрою, просто для прогулянок.
Такими є чарівні парки Качанівки, Немирова, Тростянця, Наталіїївки, Куянівки, Хотина.
Сади - багата культурна і природна спадщина кожного народу. Це окремий світ зі своєю символікою, філософією, історією, в якому віддзеркалено стосунки Людини і Природи у різних часових зрізах, виразно виявлено елементи національної культури і світогляду . Цей світ вносить красу і гармонію в життя кожної людини - нам у ньому жити, нам його берегти.


28.082 / 59(077)
М 97
Мэтр-Аллен, Т.  Большой путеводитель по аквариуму : [пер с фр.] / Т. Мэтр-Аллен, К. Пьенуар. - Москва : Ниола-Пресс, 2008. - 281, [7] с. : ил., фот. - ISBN 978-5-366-00295-0 (в пер.).

Ця книга, адресована акваріумістам-любителям: як початківцям так і досвідченим, дає прекрасну можливість зануритися у великий і складний, яскравий і фантастичний світ різноманітних риб.
Тут ви знайдете чіткі інструкції і схеми по встановленню та утриманню прісноводного або морського акваріума. Інформацію про склад води, жорсткість, температуру, умови фільтрації і необхідне устаткування. Детальний опис різних сімейств риб, їх спосіб життя, анатомію, харчування, здоров'я і розмноження, а також види акваріумних рослин. Книга вміщує понад 20 тематичних підбірок: акваріум з рибами-клоунами, амазонський акваріум, африканський акваріум; більше 1000 кольорових фотографій і малюнків. Тут ви знайдете оригінальні ідеї для створення акваріума своєї мрії!


28.6 / 59
Н 44
Незвичайна енциклопедія тварин / авт. тексту: М. Уолтерс, Д. Джонсон. - Київ : Махаон, 2000. - 255 с. : іл.

Ми живемо в дивовижному і цікавому світі. Цей світ наповнений життям у найрізноманітніших його проявах. На землі й під землею, під водою й у повітрі - усюди нас оточують живі істоти. Ніхто не знеає точно, скільки їх є на Землі, та вчені описали близько 2 мільйонів різних видів. У цій чудово ілюстрованій енциклопедії докладно розповідається про будову, поведінку та середовище проживання понад тисячі видів тварин - від мікроскопічних червів до гігантських китів.
Серйозний за змістом і доступний за викладом, текст книжки збуджує у читачів, і передусім дітей, цікавість до зоології як науки. Це сучасне видання містить  дані про проблеми збереження рідкісних видів, про "рекордсменів" серед тварин, подає цікаві факти і незвичайні порівняння.
Енциклопедія містить сім основних розділів:
                 • Найпростіші
                 • Черви, молюски та голкошкірі
                 •  Комахи та інші членистоногі
                 •  Риби
                 •  Земноводні й плазуни
                 •  Птахи
                 •  Ссавці


28.6 / 59
Т 26
Тварини  : енцикл. путівник у світ дикої природи : пер. з англ. / ред. Д. Берн. - Київ : Школа, 2003. - 624 с. : іл.

Ця унікальна енциклопедія присвячена тваринному світові нашої планети. З деякими представниками його ми зустрічаємось майже щодня. а про існування інших майже не здогадуємось. У цій книзі читач знайде оригінальний опис хребетних і безхребетних (від велетнів до мікроскопічних істот). що мешкають у найрізноманітніших природних умовах і ведуть різний спосіб життя. У виданні описано розмаїття тваринних форм і основні етапи еволюційного розвитку. Розглядається також будова тварин, їхні життєві цикли й основи систематики. Усе це супроводжується чудово ілюстрованою інформацією про те, як тварини пристосовуються до умов середовища і до небезпек, які нині загрожують флорі та фауні. Нариси про тварин супроводжуються чудовими фотоілюстраціями, що розкривають справжнє життя дикої природи та унаочнюють характерні риси тварин. Українські читачі матимуть змогу вперше побачити зображення багатьох екзотичних представників фауни. зібраних в одному виданні. Інформація про кожен вид доповнюється картою, на якій спеціальними символами позначено середовище життя, поширення тощо: крім того, подається статистика - інформація про розміри тварин, розмноження та статус, визначений МСОП (Міжнародний союз охорони природи). Це - квінтесенція довідкового матеріалу.


28.688 / 59
Ч-45
Червона книга Українських Карпат  : тваринний світ / [А.-Т. В. Башта та ін.] ; ред.: О. Ю. Мателешко, Л. А. Потіш. - Ужгород : Карпати, 2011. - 334 с. : іл. - Бібліогр. в кінці ст., бібліогр.: с. 320-329.

У книзі подано інформацію про сучасний стан тварин Українських Карпат, занесених до Червоної книги України (2009), а також видів, пропонованих для охорони у Карпатському регіоні України (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька області). Наведена новітня інформація про поширення, середовище існування і особливості біології, сучасний стан окремих видів тварин, а також подано охоронний статус, фактори загрози і рекомендовані заходи охорони. Нариси про 318 видів супроводжуються фотографіями і малюнками, а також картосхемами поширення видів на території Українських Карпат.
Видання розраховане на державні природоохоронні і освітні заклади, наукові і громадські установи та організації, спеціалістів -зоологів, широкі кола природокористувачів та любителів природи.

Немає коментарів:

Дописати коментар