четвер, 17 лютого 2022 р.

Знайомимо з новими надходженнями

 




504

Б-87

Браун, Гей. Жити із "зеленим серцем". Подбай про себе і планету / Гей Браун ; пер. з англ. Наталія Яцюк. - Київ : Наш формат, 2020. - 271, [1].

Нам доводиться жити у світі, сповненому пасток вибору. І хоча ми успішно долаємо багато проблем, чимало загроз криється в повсякденних речах і звичках. Яку зубну пасту взяти з-поміж тисячі інших? Яке мило точно безпечне? Чому шкідливих речовин у вашій спальні більше, ніж на вулиці? Якщо до таких щоденних виборів підходити усвідомленно, ми вплинемо не лише на своє здоров'я та оселю, а й на планету загалом – запевняє екологічна активістка Ґей Браун.
У книжці авторка розповідає, як наші звички та спосіб життя можуть покращити добробут і відновити Землю. Дослідниця просто й доступно пояснює, як вибирати продукти харчування і засоби особистої гігієни, та пропонує рішення, які відповідають вашому бюджету і способу життя.
Прочитавши книжку, ви, можливо, і не встановите системи фільтрації повітря, та,  наймовірніше, посадите кімнатну рослину, почнете читати текст на етикетках і зробите життя на планеті трохи здоровішим.
Ґей Браун – радниця з питань охорони навколишнього середовища, засновниця проекту Greenopia, що допомогає компаніям ставати екологічнішими.



551.58
Г 29

Гейтс, Білл. Як відвернути кліматичну катастрофу. Де ми зараз і що нам робити далі / Білл Гейтс ; пер. з англ. Юлія Костюк. - Київ : Лабораторія, 2021. - 236, [2] с. : іл.

У цій нагальній та авторитетній книжці Білл Ґейтс викладає широкий, практичний і доступний план зменшення викидів вуглекислого газу до нуля. Це той план, який допоможе нам уникнути кліматичної катастрофи. Автор витратив десятиліття на з'ясування причин і наслідків зміни клімату.За допомогою експертів у галузі фізики, хімії. біології, техніки, політології та фінансів він зосередився на діях, необхідних для того, щоб зупинити екологічний колапс на планеті. У цій книжці він не лише пояснює, чому нам потрібно досягнути нульового рівня викидів вуглекислого газу, а ще й детально розповідає, що нам слід зробити для досягнення цієї вкрай важливої мети.
Ґейтс дає чіткий опис викликів, які стоять перед нами. Він має своє розуміння інновацій і точно знає ціну виведення нових ідей на ринок. У цій книжці він описує сфери, в яких технології вже допомогають зменшити викиди вуглекислого газу, а також роз'яснює, де і як можна зробити сучасні технології ефективнішими, в яких галузях нам необхідні інновації і хто вже працює над цими важливими нововведеннями. Врешті, він викладає конкретний, дієвий план зменшення викидів в атмосферу до нуля, пропонуючи не лише закони, які повинні ухвалити уряди, але і кроки, які кожен з нас може зробити задля спільної відповідальності за цю важливу справу. 


641.5
І-25

Іваченко, Зоряна. Готуємо по-українськи  : приготування страв та фото авторки / Зоряна Івченко. - Львів : Урбіно, 2021. - 159 с. : фот.

Не варениками єдиними живуть українські кулінари! Готувати по-українськи не означає нині варити лише борщ та кашу. Сучасна українська кухня – це майстерне поєднання традицій із сучасними можливостями, відродження давніх рецептів  та створення власних на базі тих продуктів, які дарує нам щедра українська земля.
Книга відомої фуд-блогерки Зоряни Івченко, авторки понад двох десятків кулінарних книжок, призначається як для вправних куховарів, так і для початківців: кожен знайде тут рецепти до душі.  Любите проводити на кухні багато часу й дивувати рідних та друзів утіленням вишуканих рецептів? Обожнюєте смачненьке, але не любите годинами стриміти біля плити? У цій книжці знайдуться рецепти для кожного – геть усе, від закусок аж до десертів. Рецепти, кожен з яких авторка готувала власноруч, перевіряючи складники та пропорції, супроводжуються її ж фото в улюбленому рустикальному стилі. Отож гортайте, обирайте й готуйте разом із Зоряною Івченко – смачно й по-українському щедро!


641.5
К 50

Клопотенко, Євген. Зваблення їжею з українським смаком / Євген Клопотенко. - Київ : #Книголав, 2021. - 173 с. : фот. - (Полиця нон-фікшн).

Які страви ви уявляєте, коли думаєте про українську кухню? Борщ, вареники?... А знаєте, про що б іще подумали українці в XIX столітті? Про шпундри, тетерю, квашу й ще чимало іншого. Що ж насправді вважати українською кухнею і які страви незаслужено відійшли в небуття. У своїй новій книзі Євген Клопотенко допоможе розібратися з цим. Автор присвятив кілька років вивченню кулінарних книжок про національні страви різних часів, подорожував Україною та спілкувався з багатьма істориками, щоб сформувати власне розуміння української кухні. Він пропонує 70 авторських рецептів, що об'єднують наше кулінарне минуле й сьогодення. Ви відкриєте для себе як давно забуті українські страви, по-сучасному переосмислені, так і добре знайомі в новому виконанні. Обіцяємо, ви закохаєтеся в них і захочете досліджувати розмаїття кулінарної України разом з нами.


392.8(477)
П 38

Плесконос, Андрій Аркадійович. Національна кулінарна спадщина України  / [Плесконос А. А., Писаренко Н. Л., Артюх Л. Ф.]. - Київ : Балтія-Друк, 2021. - 149, [1] с. : іл.

Не буде перебільшенням сказати, що всіх, хто відвідує нашу країну, приємно дивує місцева національна їжа. Однак відповісти на питання, що таке і звідки взялася українська кухня, туристам буде нелегко навіть в епоху Інтернету. Ви, швидше за все, знайдете багато різних книг з рецептами місцевої кухні, які, однак, не розповідають про історію страв і не пояснюють виникнення традицій, пов'язаних з ними. Так що зорієнтуватися в місцевій кухні може виявитися не просто, особливо зараз, коли в Україні відбувається розквіт кулінарного бізнесу, і різноманітність ресторанів і кафе може змагатися з багатьма кулінарними столицями.
Ця книжка покликана допомогти визначитися в розмаїтті української кухні – не просто дати інформацію про найбільш популярні місцеві страви, які ви найчастіше знайдете  в ресторанах, але також розповісти історію виникнення цих страв і їхнє значення  в житті українців. І тут є про що говорити, адже багато страв пов'язані з тисячолітньою історією країни і з народами, що живуть в Україні.
Ми сподіваємося, що книжка також стане у пригоді українцям, що цікавляться історією і традиціями рідного краю та люблять подорожувати, оскільки зібрані відомості про історію регіонів і про страви, що там виникли, невідомі широкому загалу. Адже повсякденна їжа, така як борщ і вареники, поряд з іншими культурними символами, є носіями національного гена, який може багато розповісти про минуле укранців і України.


54
С 20

Саркісян, Володимир. Хімія повсякдення  : від шампуню і прального порошку до смаженої картоплі / Володимир Саркісян. - Київ : Віхола, 2021. - 172, [1] с. : іл. - (Наукпоп). - Бібліогр.: с. 171-173.

Наше повсякденне життя – суцільна хімія. У ванній, на кухні, в автівці, аптечці й навіть на природі. За найпростішими речами – від прянощів до антисептика – стоїть складна формула і щонайменше кілька хімічних сполук зі страшними назвами, які взаємодіють між собою у той чи інший спосіб (незрозумілий для нас зазавичай).
У книжці хімік-токсиколог Володимир Саркісян пояснює, як на хімічному рівні функціонують речі та явища, з якими ми стикаємося щодня, – приготування їжі, прибирання та прання, купівля ліків, ожеледь на дорогах. Тут не лише формули та схеми, а й цілком буденні та практичні приклади. Коли потрібно посолити смажену картоплю та чому гомеопат не зможе нікого отруїти (як і вилікувати)? За яким принципом працюють марихуана, пестициди і шампунь? Звідки взялися мило, антисептик та чи існують чудодійні креми "все в одному"? Про все це розповідає Володимир Саркісян, пояснюючи принцип дії простих сполук і речовин, ділячись при цьому кулінарними лайфхаками та історіями від Плінія, Дюма та Агати Крісті.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар