четвер, 10 жовтня 2024 р.

Що сьогодні відзначаємо?

                         10 жовтня — Всесвітній день рослинних бургерів


Всесвітній день рослинних бургерів (World Plant-based Burger Day) відзначається щороку 10 жовтня – це свято бургерів на рослинній основі та їхньої ролі у просуванні більш здорових і сталих харчових звичок. Оскільки популярність веганських і рослинних дієт зростає, цей день заохочує всіх замислитися над тим, щоб замінити традиційні м’ясні бургери на альтернативні, більш корисні як для особистого здоров’я, так і для планети.

                       Історія виникнення Всесвітнього дня рослинних бургерів

Всесвітній день рослинних бургерів був започаткований у 2020 році інноваційним рестораном VeganBurg, який пропонує смачні бургери на рослинній основі. Ідея цього дня полягає в тому, щоб підкреслити позитивний вплив на навколишнє середовище та користь для здоров’я рослинних альтернатив.
Пандемія корона вірусу, яка підкреслила вразливість виробництва продуктів харчування тваринного походження, ще більше зміцнила важливість рослинної дієти.
Цей день має на меті надихнути та заохотити людей до вивчення рослинних продуктів. Роблячи вибір на користь рослинних бургерів, люди роблять свій внесок у сталий розвиток та зменшення екологічного сліду, який залишає традиційне споживання м’яса. Згідно з дослідженнями, один рослинний бургер:

    • економить значні ресурси, такі як вода, зерно та енергія,
    • а також заощаджує землю, що використовується для вирощування худоби.

                                         Екологічні переваги рослинних бургерів

Перехід на рослинні бургери має значний вплив на навколишнє середовище.
    Виробництво продуктів тваринного походження споживає величезну кількість природних ресурсів.
    Наприклад, для виробництва одного м’ясного бургера потрібно понад 2 000 літрів води, тоді як для рослинних бургерів – лише 150 літрів.
    Крім того, бургери на рослинній основі зменшують потребу в землі та викопному паливі, і таким чином допомагають боротися зі зміною клімату.
    Вибір на користь рослинних альтернатив може значно скоротити викиди парникових газів, оскільки виробництво яловичини та інших продуктів тваринного походження є основним джерелом викидів вуглекислого газу в усьому світі.
    Обираючи бургер на рослинній основі, люди можуть активно зменшити свій вуглецевий слід і зробити позитивний внесок у збереження планети.


                                     10 жовтня — Всесвітній день інклюзивності


Всесвітній день інклюзивності (World Inclusion Day) відзначається щорічно 10 жовтня, є глобальною ініціативою, яка підкреслює важливість інклюзивності та прийняття. Цей день присвячений забезпеченню того, щоб люди з будь-якими здібностями, походженням, віком, расою, релігією, статтю та іншими характеристиками були не лише визнані, але вшановані
за їхній унікальний внесок у суспільство.

 
                                                      Сутність інклюзивності

Інклюзивність – це більше, ніж просто прийняття, це цінування і відзначення відмінностей, які кожна людина приносить у суспільство. Всесвітній день інклюзивності підкреслює єдність різних людей, кожен з яких повинен відчувати, що його цінують, поважають і залучають до життя суспільства. Коли люди залучені, вони переживають глибоке почуття приналежності, відчувають повагу і визнання того, ким вони є насправді.


                                              Походження Всесвітнього дня інклюзивності

Перший Всесвітній день інклюзивності відбувся у 2020 році за ініціативи The Garden Foundation. The Garden Foundation – це неприбуткова організація, яка служить людям з порушеннями, наголошуючи на освіті, мотивації, незалежності та, що найважливіше, інклюзивності. Їхній підхід не є універсальним, вони вірять в особистісно-орієнтоване планування, гарантуючи, що кожна людина, якій вони служать, має індивідуальний досвід, який відповідає її унікальним інтересам,
талантам, потребам і прагненням.

Всесвітній день інклюзивності швидко набув популярності як важлива подія у світовому календарі. Цей день відзначається різноманітними заходами та ініціативами, спрямованими на просування інклюзивності. Долучатися до них можуть як окремі особи, так і організації.


              Всесвітній день обізнаності про дорожньо-транспортні пригоди за участю тварин


Всесвітній день обізнаності про дорожньо-транспортні пригоди за участю тварин (World Animal Road Accident Awareness Day) щорічно відзначають 10 жовтня.

        Мета Всесвітнього дня обізнаності про дорожньо-транспортні пригоди за участю тварин

Мета цього заходу – підвищити відповідальність водіїв, які часто залишають травмованих тварин посеред дороги, навіть не намагаючись надати їм допомогу. Разом із тим, кожна жива істота заслуговує на повагу, яка передусім проявляється у турботі про її життя та безпеку.
    Згідно зі статистикою, 25% тварин гинуть на місці після зіткнення з транспортним засобом. Але у 75% є шанси на виживання за умови, що їм якнайшвидше буде надана необхідна допомога.

Тому мета міжнародного дня – спонукати учасників ДТП або інших небайдужих людей надати тварині шанс на виживання.

                                                          Домашні та дикі тварини

Окрім домашніх улюбленців (собак і котів), ризик потрапити в аварію є також у представників дикої фауни, наприклад, лосів, лисиць, їжаків, борсуків. Нерідко жертвами стають птахи.

    Потенційний рівень смертності від ДТП складає близько 70 мільйонів тварин на рік.

Це вражаюче число можна зменшити шляхом дотримання нескладних правил під час кермування автівкою.

                                                  Про що потрібно пам’ятати!

     •  Перш за все, потрібно обирати оптимальну швидкість руху, щоб мати можливість оперативно зреагувати на зміну дорожньої обстановки.
    •  Друге правило – постійно сканувати узбіччя, що дасть можливість вчасно зауважити тварину.

Немає коментарів:

Дописати коментар