четвер, 9 лютого 2023 р.

Засідання круглого столу "Мезенський НПП: сьогодення та кроки в майбутнє".

 


Цього року Мезинський національний природний парк відзначає своє 17-річчя. Мало це чи багато – питання відносне, адже збереження природного середовища не знає часових меж.

Свою діяльність  Мезинський НПП розпочав з підписання Президентом України Указу від 10 лютого 2006 року, і він є найбільшою природно-заповідною установою області, входить в 10 найбільших парків України. Загальна площа парку становить 31035,2 га.

Сьогодні Мезинський національний природний парк є потужним осередком зеленого туризму, еколого-просвітницької діяльності. 17 років проводиться планомірне вивчення тваринного та рослинного світу, ґрунтовне вивчення ландшафтів як силами працівників парку, так і    спеціалістами з провідних наукових установ України. Складені списки рослин та тварин, що зустрічаються на цій території. Проводяться дослідження видів, занесених до Червоної книги України, встановлюється їхня чисельність та розробляються заходи щодо їх охорони. Мезинський НПП – це справжня перлина поліської природи, унікальний осередок біорізноманітності та скарбниця історії, де поєднується минуле, сучасне та майбутнє. На базі Мезинського НПП постійно проводяться наукові конференції, практичні семінари, засідання, робочі наради.

З нагоди 17-річниці створення Мезинського національного парку Відділом  документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка було організоване засідання круглогу столу «Мезенський НПП: сьогодення та кроки в майбутнє».

Засідання відбулося в змішаному форматі (off-line, on-line).


В залі були присутні Микола Овсяник, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОВА.

Тетяна Коржинська, завідувачка Департаменту управління культури та туризму Чернігівської ОВА.

Катерина Литвин, заступник начальника, начальник відділу туризму та промоції міста управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Світлана Потоцька, голова ГО «Чернігівська обласна організація УТОП, доцент кафедри біології НУ «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка.

Юрій Карпенко, начальник науково-дослідного відділу Мезинського НПП та інші поважні гості.

Присутні привітали керівництво парку з днем народження та побажали подальшої плідної роботи по збереженню та вивченню довкілля. Спілкування з керівництвом парку в особі  Ніни Василівни Симоненко  та іншими співробітниками парку проходило в режимі on-line.


Були заслухані доповіді провідних спеціалістів Мезинського національного природного парку стосовно наукових досліджень, проведених на базі парку, еколого-просвітницької роботи серед молоді, рекреаційну діяльність Мезинського НПП в умовах військового стану.

Спілкування пройшло в теплій і дружній  атмосфері, теми – актуальні, цікаві та своєчасні.

До засідання круглого столу співробітниками відділу була підготовлена книжкова виставка "Мезинський НПП – справжня перлина поліської природи".

 







Немає коментарів:

Дописати коментар