вівторок, 14 березня 2023 р.

Інформує календар

                               17 березня, п’ятниця — Створено Українську Центральну Раду, 1917


Будинок Педагогічного Музею, де засідала Українська Центральна Рада. Фото 1913 року

 17 березня 1917 року у Києві на Володимирській 42, в приміщенні українського клубу «Родина» з ініціативи Товариства українських поступовців за участю українських політичних партій, українських військовиків, робітників, духовенства, кооператорів, студентства, громадських і культурних організацій, було створено Центральну Раду — наіівищіїіі орган самоврядування українського народу. Очолив її відомий вчений-історик Михайло Грушевський. Виконавчим органом Центральної Ради став Генеральній Секретаріат, очолюваний Володимиром Винніїченком. До його складу входили соціал-демократи. соціал-революціонери, соціал-федералісти та безпартійні. Центральну Раду визнав Тимчасовий уряд колишньої Російської Імперії.
22 березня 1917 УЦР видала першу відозву «До українського народу».

Українська Центральна Рада, відображаючи тогочасні настрої переважної більшості українського народу, намагалися поєднати його національне і соціальне визволення, що знайшло своє поетичне відображення в наступних рядках П. Тичини:

Ой, що в Софійському
заграли дзвони, затремтіли,
Не білі голуби-янголи в небі полетіли.
Ой, там збиралися під прапори,
під соняшні ще й сині. Віднині
Не буде більше пана у вільній Україні!    
19 березня, неділя


           19 березня, неділя — День працівників житлово-комунального господарства                                  і  побутового обслуговування  населення


   Щорічно третьої неділі березня Україна відзначає День працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування.  Професійну подію започаткував Леонід Кравчук 15 лютого 1994 року.

У будь-яких умовах працівники цієї стратегічної галузі забезпечують наші оселі теплом, водою та іншими комунальними послугами, підтримують безперебійне функціонування об’єктів критичної інфраструктури.

Працівники галузевих підприємств героїчно виконують свої обов’язки в умовах війни, розпочатої росією проти України, відновлюють водопровідно-каналізаційні, теплові мережі, забезпечують благоустрій наших міст та селищ.

З нагоди професійного свята  дякуємо за злагодженість та високий професіоналізм, відвагу  у цей важкий для країни час та бажаємо  Вам та Вашим родинам найшвидшого закінчення війни, довгоочікуваного та довготривалого миру, міцного здоров’я, благополуччя та  успіхів в нелегкій, але такій потрібній людям справі!
     В 2023 році День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення припадає на 19 березня.

                                               20 березня —Всесвітній день Землі


Наша планета Земля - наш рідний дім, в якому створені для нас особливі сприятливі умови, що сприяють нашому існуванню і життєдіяльності, що відкривають для нас досталь можливостей й достатній простір для їх реалізації. Далеко не кожна планета наділена таким унікальним потенціалом і розташована в таких унікальних умовах, які дозволили б такий бурхливий розквіт життя і її форм на такому, здавалося б обмеженому просторі у всесвіті. Адже вона така одна у всьому всесвіті.
Теоретики звичайно ж допускають, що десь у надрах інших систем і галактик може бути ще щось подібне, будують найпотужніші телескопи, запускають в космос всілякі дослідні апарати, намагаючись знайти хоча б віддалену подібність такого унікального поєднання в просторі, яке представляє наша матінка Земля. На те вони і теоретики, а на практиці наш будинок сам вже давно має потребу в тому, щоб ми звернули на нього нашу пильну увагу, так як нам схоже за дуже короткий час вдалося неабияк призабути про це. Ми стали нещадно використовувати її ресурси, витрачати і споживати, розоряти і нехтувати, порушуючи порядок у своєму власному домі, виснажуючи його і не даючи йому часу для поповнення своїх власних сил.
Так буде не завжди. Наші суїцидальні настрої коли-небудь припиняться. Суспільний настрій потрібно і можна міняти. Це доводять багато подій, які виникають іноді зовсім спонтанно, але мають позитивний настрій і добру волю. Одна з подібних подій, за даними проекту DilovaMova.com, сталася на початку 70-х років минулого сторіччя. Це була акція, котра пройшла 22-го квітня 1970-го року і була організована відомим американським активістом і політиком, сенатором Конгресу Сполучених Штатів Америки Гейлордом Нельсоном і групою студентів Гарвардського університету під керівництвом Денніса Хайеса. Метою цієї акції було привернення уваги широкої громадськості до крихкості екосистеми нашої планети. Акція мала несподіваний успіх на хвилі численних студентських рухів тих років, переросла в щорічну популярну подію і поширилася по всій Землі. У багатьох країнах вона стала відзначатися в день весняного рівнодення, який в залежності від календаря випадає на 20-е або 21-е березня.
 Це популярне міжнародне свято стало гарною відправною точкою, на хвилі якої у багатьох країнах стали прийматися відповідні закони і державні акти, котрі безпосередньо стосуються вирішенню екологічних проблем та охорони навколишнього середовища. Надалі до Дня Землі була приурочена ще одна щорічна подія - голос Дзвонів Миру, який вперше був встановлений в Нью-Йорку, в штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у 1954-му році. «Хай живе загальний мир у всьому світі», засвідчує напис на ціх дзвонах, відлитих із зібраних монет, які пожертвувані дітьми з усіх континентів нашої планети і нагородних знаків - почесних орденів і медалей багатьох країн світу. Дзвін став своєрідним символом нашої глобальної солідарності і став встановлюватися в багатьох великих містах і країнах по всій Землі.
Ми всі відповідальні за мир і гармонію, без якої життя на нашій планеті знаходиться під великим питанням. Добра воля і добрий дух в силах зупинити всякий наш помилковий напрямок і не будемо забувати про це. Будемо використовувати цю можливість, щоб зберегти перспективу життя! З Днем Землі!
В 2023 році Всесвітній день Землі припадає на 20 березня.


                                       21 березня — Всесвітній день домашнього господарства



Свято Всесвітній день домашнього господарства відзначається в третій декаді березня. Святкується з 1982 року за ініціативою Міжнародної Федерації Домашнього Господарства. Мета заходу - розвиток знань про економіку домашнього господарства.
У нашому світі, що активно розвивається, професія людини, що займається веденням домашнього господарства, актуалізується все більше і більше з кожним днем. Ця тенденція стала яскраво помітна вже в минулому столітті, коли була створена Міжнародна Федерація Домашнього Господарства (International Federation for Home Economics або IFHE). Вона була заснована в Фрибурзі, Швейцарія, 1 жовтня 1908, а зараз базується в Бонні, Німеччина. IFHE є Міжнародної неурядової організацією, що має консультативний статус при Організації Об’єднаних Націй (ECOSOC, FAO, UNESCO, UNICEF) і Ради Європи.
Починаючи з 1982 року IFHE виступає ініціатором щорічного офіційного свята - Всесвітнього дня домашнього господарства, який відзначають 21 березня. Мета свята - популяризація професії і просування знань про ефективні методи ведення домашнього господарства і його економіки. З 2002 року ця щорічна подія стала проходити з фокусом на певну тему.

В останні роки Всесвітній день домашнього господарства все більше привертає увагу громадськості в усьому світі. Ставлення до людей, які вимушено або добровільно займаються веденням домашнього господарства, якісно змінюється. Тепер це - повноцінна професія. Щоб підкреслити своє ставлення до подібних процесів і більш широко висвітлити основну тему святкування, IFHE публікує свій щорічний прес-реліз у вересні, з якого зрозуміло, що урочисті заходи супроводжуються додатковими темами, семінарами та конференціями. Для підвищення професіоналізму людей в області ведення домашнього господарства в різних країнах і регіонах залучаються відповідні фахівці, вчені, проводяться специфічні наукові дослідження і дії в підтримку впровадження якісного навчання основам домашньої економіки в навчальний процес.

                           21 березня – Всесвітній день лісів (World Forestry Day)


Ліси називають «легенями планети»: вони поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Ліс – середовище існування приблизно 3/4 усіх видів рослин, тварин і грибів, що є на нашій планеті. Ліс є частиною культурно-історичного середовища, під впливом якого формуються культура і звичаї цілих народів, ліс – джерело роботи та матеріального благополуччя значної частини населення. Ліс забезпечує деревиною і продуктами її переробки, харчовими і лікарськими ресурсами та іншими матеріальними цінностями.
21 березня відзначають Всесвітній день лісів за роль і значення лісів та лісового господарства в житті суспільства. Щороку в цей день фахівці в усьому світі знаходять час для обговорення цінності лісу. Населення може дізнатися, як відбувається або ж має відбуватисязбалансоване управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів (без заподіяння шкоди лісовим екосистемам) з метою їх збереження для майбутніх поколінь.

Цю традицію було започатковано в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, на яких було обговорено важливість вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісів, яка одразу ж була підтримана Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО). Європейська конфедерація сільського господарства зазначила, що цей день має бути набагато важливішим за Всесвітній день дерева. «Всесвітній день лісів потрібно використовувати для поширення інформації про всі аспекти багатства лісу, представлені з трьох позицій: виробництво, захист та відновлення, а також їхній зв’язок із заповіданням», – було зазначено конфедерацією.

Всесвітній день лісів святкують у день весняного рівнодення в Північній півкулі, який за традицією вважають першим днем весни і символом нового життя та нових починань. У Південній півкулі цей день є днем осіннього рівнодення, але в будь-якому випадку цей період є сприятливим для садіння та росту дерев.З того часу багато країн перейняли цю практику. В школах і громадських закладах Нігерії з’явилися афіші на честь Всесвітнього дня лісів, які містили заголовок «Наша лісова спадщина». У США в Президентській промові щодо підсумків роботи за тиждень було приділено увагу Всесвітньому дню лісів та проведенню церемоній з метою висвітлення ролі лісів та лісового господарства в житті кожної людини.


Загальна площа лісів на Землі – 38000000 км2 – це близько 1/3 суходолу. Амазонські тропічні дощові ліси займають площу 6000000 км2 і продукують 20% від загальної кількості кисню на планеті.
Лише 82% усіх вирубаних у світі лісів відновлюються при­родним шляхом або за участі людини. Кожного року планета безповоротно втрачає 95 млн дерев.

Щоб урятувати від вирубування одне дерево, необхідно зібрати для вторинної переробки близько 80 кг паперу.



Кожної секунди Земля втрачає 1,5 га недоторканого лісу – своїх природних легенів, місця існування величезної кількості живих організмів.

Впродовж життєвого циклу людина використовує близько 100 м3 деревини – це невеликий гай. Для виготовлення одного листа паперу формату А4 потрібно від 13 до 21 г якісної де­ревини, а для однієї книги – близько 5 кг деревної сировини. За годину гектар лісу поглинає стільки вуглекислого газу, скільки за годину видихають 200 людей.


Найвище дерево планети – секвойя вічнозелена на ім'я «Гіперіон» має висоту 115,61 м і росте у національному парку Редвуд на півночі Каліфорнії. Найбільшим живим організмом на Землі є секвойядендрон гігантський «Генерал Шерман» (General Sherman) у Національному парку «Секвойя», в горах Сьєрра-Невада (Sierra Nevada, California) у США.


 


Немає коментарів:

Дописати коментар