вівторок, 14 травня 2024 р.

Інформує календар

                                          15 травняМіжнародний день захисту клімату


За підрахунками вчених на Землі відбувається близько 760 гроз щогодини. До речі, не дивлячись на широко поширену думку, блискавка йде все ж із землі вгору, а не з неба вниз, а дощ навіть містить вітамін B12. Щороку близько 10 мільйонів тонн азоту утворюють на Землі саме грози.
Вологе повітря утримує тепло краще, ніж сухе, тому у вологих тропіках буває спекотніше, ніж в засушливих пустелях.
У конференції, що пройшла в грудні 2007 року на острові Балі, організатором якої виступив уряд Індонезії, взяли участь представники більше 190 країн, спостерігачі від міжурядових та неурядових організацій та представники засобів масової інформації.
15 грудня 2007 була прийнята "Балійська дорожня карта" про початок переговорів щодо нової угоди. А незадовго до цього здавалося, що всі зусилля марні… Неможливість досягти угоди, постійні суперечки, загроза вето і перенесення засідань довели до сліз виконавчого секретаря Рамкової конвенції Іво де Бура.
«Кожен має бути готовий до того, щоб піти на компроміс, в ім’я поваги і до інших, в ім’я порозуміння», - зазначив генсек ООН Пан Гі Мун.
Груднева конференція 2007 року стала кульмінаційним моментом, завершальним історичним дванадцятимісячним періодом переговорів з проблеми зміни клімату.
Було підписано міжнародне комюніке, що закликає світових лідерів розробити політику та вжити заходів, що дозволяють торгово-промисловому сектору знизити емісію вуглекислого газу, і пом’якшити кліматичні зміни.
Сучасна наука не дає точних відповідей щодо можливості і термінів настання різких і катастрофічних змін клімату в разі подальшого підвищення температури. Однак своєчасна і активна діяльність з пом’якшення наслідків зміни клімату, що істотно знизить витрати, пов’язані з процесом адаптації.

                                                   15 травняМіжнародний день сім’ї


Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей
Дуже часто в сучасних сім’ях через те, що чоловік і дружина протягом дня багато часу приділяють роботі, дітям, телевізору, інтернету, хобі і т.д., наодинці подружжя проводять всього близько 4 хвилин в день.
Міжнародний день сім’ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і відзначається щорічно 15 травня (резолюція A/RES/47/237 від 20.09.1993 р.). Встановлення цього дня покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї. На думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім’ї - єдність всієї людської сім’ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою.
Будучи одним із основних інститутів суспільства, першою сходинкою соціалізації людини, сім’я розвивається та видозмінюється разом із навколишнім світом, по-своєму реагуючи на вимоги часу, відповідаючи на громадські потреби і сама формує їх.
Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки сім’ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу!
У всі часи по відношенню держави, а також по становищу сім’ї в суспільстві судили про розвиток країни. Це тому, що щасливий союз сім’ї і держави - необхідна запорука процвітання і добробуту її громадян.
З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона - джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, то, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополуччя родини - ось мірило розвитку і прогресу країни.

                                                      16 травня — День вишиванки


У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть.
День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане к сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Воно відзначається в третій четвер травня.

                               17 травняВсесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією


Важливість спостереження систолічного кров’яного тиску збільшується з віком
Перший Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією пройшов 14-го травня 2005 р. З 2006 року Всесвітня Ліга Гіпертонії (World Hypertension League) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я встановили щорічні події, присвячені цій темі на 17 травня.
Підвищений артеріальний тиск або артеріальна гіпертонія - самий грізний фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. Більше 1,5 мільярдів людей у всьому світі страждають цим підступним захворюванням. За даними статистики близько 45 відсотків хворих людей не знають, що вони мають високі цифри артеріального тиску.
Мета проведення заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби з артеріальною гіпертонією - підвищення інформованості населення про серйозні ускладнення артеріальної гіпертонії, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання.
Зараз, в даний час, методи виявлення і способи лікування гіпертонії існують і успішно застосовуються на практиці в багатьох медичних установах більшості країн світу.

                                                 10 цікавих фактів про гіпертонію:

1. Гіпертонія безпосередньо збільшує ризик серцевого нападу та інсульту.
2. Гіпертонія особливо поширена серед людей, які мають цукровий діабет, подагру або захворювання нирок.
3. Гіпертонія є безсимптомним захворюванням.
4. Вона більш поширена у людей з аналогічними захворюваннями в сімейної історії.
5. Дуже високий ризик поширення у людей, які страждають ожирінням і зловживають алкоголем.
6. Зустрічається у жінок, що приймають оральні контрацептиви.
7. Гіпертонія, на жаль, зустрічається і у дітей і підлітків.
8. Деякі ліки для втрати ваги можуть збільшити ризик появи гіпертонічної хвороби.
9. Важливість спостереження систолічного кров’яного тиску збільшується з віком.
10. Артеріальний тиск змінюється протягом дня. Він найнижчий, коли ви спите і піднімається, коли ви прокидаєтеся.

Немає коментарів:

Дописати коментар